Fetească Neagră Villa Zorilor 2012 – Vinarte

Ăsta e primul articol de pe blogul meu cu şi despre vin – blog pe care ar fi trebuit să-l pornesc de mai demult. Sigur, nu e primul meu articol despre vin; am mai scris la Bogdan pe blog, ca invitat, însă am simţit nevoia să am spaţiul meu unde să mă desfăşor aiurea, cum şi când îmi vine.

Primul articol nu este întâmplător despre o Fetească Neagră, eu fiind de părere că acest soi merită să se regăsească printre soiurile nobile, internaţionale, sau cel puţin să aibă parte de mai mult coverage.

Aşadar, este vorba de o Fetească Neagră produsă de Vinarte în Dealu Mare şi vândut sub eticheta Villa Zorilor. Această etichetă ne-a obişnuit cu vinuri cu un raport calitate preţ foarte bun şi nici această sticlă nu se dezice.

Vinul are o culoare roşie-rubinie medie spre densă, cu doar o mică reflexie vizibilă pe fundul paharului.

Nasul, înainte de aerisire, aduce acel amalgam specific Vinarte cu magiun, coajă de pâine uşor arsă, piper şi pieliţă de coacăză neagră. Învârtit bine în pahar, ne dezvăluie note proaspete de prune, coacăze negre, cireşe amare şi vanilie. Şi parcă violete, că e al naibii de tânăr, vinul fiind totuşi baricat o perioadă. După mai mult timp, dezvăluie chiar note de pâine prăjită cu unt şi magiun.

Gustul e bine echilibrat, cu un început bine echilibrat între aciditate şi senzaţia de dulceag, care mai pe urmă lasă loc taninilor bine înfipţi, dar nu prea agresivi. Densitate ok, cu un corp mediu, ba chiar suplu la 16 grade la cât scrie pe etichetă că ar trebui servit.

Retronazal nu apar surprize faţă de ce am ghicit din nas. Parcă e ceva mai vinos, mai sec decât te-ai aştepta. Şi ceva mai picant pe final.

Oricum l-aş descrie, vinul este un best buy la 16 lei, fiind extrem de potrivit unor mâncăruri obişnuite, băut lejer, în timpul săptămânii. Eu l-am asociat cu o pizza ai funghi porcini e speck fatta da me, in casa.

Sunt de-a dreptul surprins să găsesc un vin românesc atât de serios la banii ăştia.

82-84 puncte

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s