Stare

Riesling de Rin Rawson’s Retreat 2006 de la Penfolds

Să ai de-a face cu un vin alb sec – fie el şi Riesling – vechi de 7 ani care să stea-n picioare şi să coste doar 20 de lei cred că e într-adevăr o chestie rară! Iar dacă pe etichetă scrie Penfolds, lucrurile devin de-a dreptul bizare. Faimosul producător Australian este cunoscut în primul rând pentru vinurile sale premium, precum St Henri, Magill Estate, gama BIN, şi bineînţeles Grange, supranumit cel mai bun Shiraz din Australia.

Totuşi, producătorul are în portofoliu şi o gamă entry-level, denumită Rawson’s Retreat, din care face parte şi acest Riesling din 2006. Cumpărat de la Millesime, la recomandarea lor, vinul nu-şi arată vârsta:

Culoarea e de un galben-verzui intens, fără tente chihlimbarii sau ruginii.

Nasul aduce puternice impresii de hidrocarburi, în special motorină. Dacă treci peste ele, se mai simt uşoare tente florale şi fructate – lăcrămioare, soc, pepene, stafide şi grapefruit alb confiat. Se mai simt şi unele arome secundare, lemnoase, o impresie ciudată care nu vine de la baric, pentru că nu a fost baricat.

Gustul e surprinzător prin prospeţimea sa, cu o acidiate revigorantă şi o perlaţie înţepătoare (după 7 ani!) care contribuie la această senzaţie de prospeţime. Vinul are şi un strop de zahăr care-l rotunjeşte, iar pe final devine uşor astringent.

Retronazal senzaţiile minerale de hidrocarburi revin, însă fructul se simte ceva mai plenar: mere, piersici, pere coapte, miere de salcâm, faguri, ceară… Apar şi senzaţiile citrice, de plante aromatice şi de lemn. Postgust lung şi proaspăt, care cere încă o sorbitură. Alcoolul de 13% e perfect integrat.

83 puncte. Un best-buy pentru norocoşii orădeni: The Store, Traian Moşoiu 3, şi Millesime, Ciorogariu 49 (sunaţi la uşă).

P.S. Sunt fan Riesling de Rin; poate nu e pe gustul oricui. Nu e foarte fructat şi izul de motorină ar putea părea suspect pentru unii. Dar am un pont – se poate cupaja cu vinuri mai fructate, seci sau mai dulci, rezultatul fiind unul foarte interesant. Eu l-am amestecat odată cu un late harvest de Tokaj şi rezultatul a fost tare bun.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s