Un vin verde, de vară – Zinfandel Caloian 2013

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar mie vara-mi place să beau vinuri albe şi roze acide, crocante. La orice oră prefer un vin uşor, acrişor şi „verde” unuia greu, dulceag sau supracopt.

Deci cum e cu acest vin verde? Să nu se înţeleagă cumva că mă refer la culoare, deşi multe vinuri albe au reflexii verzui când sunt tinere. Mă refer la un stil de vin alb care se caracterizează prin corp uşor, prospeţime, aciditate mare şi uneori arome verzi, ierbale. În lume există o serie de soiuri de struguri potrivite atunci când vine vorba de obţinerea de vin verde, printre care Zghihară de Huşi, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Crâmpoşie, Verdejo, Vinho Verde sau Verdicchio. Interesant de observat câte dintre ele au numele derivat de la cuvântul verde!

Soiuri de vinuri albe împărţite pe stiluri

Imagine şterpelită de pe Wine Folly

În acelaşi timp, stilul verde este şi rezultatul mai multor factori care influenţează ceea ce găsim în sticlă: clima mai rece, decizia oenologului de a culege mai repede, terroir-ul, metoda de vinificaţie etc. Astfel, putem avea surpriza de a găsi vinuri verzi din soiuri total neobişnuite pentru aşa ceva. Un exemplu în acest sens este Zinfandelul alb de la Oprişor, din gama Caloian. Ei bine, Zinfandel (cunoscut şi sub numele de Primitivo) este un soi de struguri roşii (negri!) din care se obţin vinuri roşii robuste sau prostioare roze demiseci/demidulci extrem de populare la americani.

Zinfandel Caloian, OrişorEi bine, vinul de faţă nu e nici robust, nici dulce, ŞI NICI ROŞU! Pentru cine nu ştia, din struguri roşii se pot obţine atât vinuri roşii, cât şi vinuri rose sau albe. Totul ţine de durata pentru care pulpa strugurilor, respectiv mustul, a stat în contact cu pieliţele cele purtătoare de culoare. În cazul vinurilor vinificate în alb contactul cu pieliţele este minimal. Practic se zdrobesc şi se storc pe loc.

Dar să revin la Zinfandelul ăsta de la Oprişor. E un vin foarte proaspăt şi uşor, atât ca şi corpolenţă, cât şi ca alcool – doar 12.5%. Aromele predominante sunt cele de mere verzi, agrişe, ierburi şi citrice, ele fiind accentuate şi mai tare de aciditatea uriaşă care îşi face de cap. Un vin simplu, but that’s ok. Aciditatea iese puţin din corp, but that’s ok! Asta vreau de la un vin verde, de vară. Să fie rece, răcoritor, nesofisticat şi uşor de băut. 80-81 puncte.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s