Trei Feteşti Negre

Trei Feteşti Negre. Anul ăsta vreau să beau cât mai multe vinuri din soiul ăsta. Că-mi plac. Şi că am eu ceva cu soiul ăsta. E neaoş. Şi vreau să-l înţeleg. Şi pentru că cred că dacă România nu ar sta la pământ cu marketingul şi brandul de ţară, soiul ăsta ar figura printre „soiurile nobile” ale lumii, adică ar fi considerat un soi internaţional.

Aşadar, primul este o Fetească Neagră recolta 2013 din gama Castel Huniade de la Recaş. Un vin tânăr, roşu-violet, uşor transparent. Arome vinoase de fructe roşii şi negre coapte, greu de identificat. Un nas dulceag dar care-n acelaşi timp are o anume sălbăticie tipică vinului foarte tânăr, ba chiar vinului rustic. Dacă eşti atent, poţi identifica inclusiv izuri de fructe confiate, muşcată/ierburi şi rom. Bizar, dar nu neplăcut. Totuşi, spre surpriza mea, aciditatea e măricică, care se înţelege tare bine cu senzaţiile dulci şi taninii tineri care-ţi uscă gura pe final. Parcă pe limbă vinul e mai fresh, cu arome de pieliţe de struguri şi coacăze negre, prune semicoapte şi fructe de pădure tot aşa, nu foarte coapte. Interesant contrast, dar poate se mai aşează cu timpul.

Oricum, a mers de minune cu nişte tagliatelle con ragu’ alla bolognese, tăindu-le grăsimea şi tona de umami. Nu-i o afacere prea rea la 15 lei. 81+ puncte.

***

Da, 3 hectares scrie :))Al doilea vin este o Fetească Neagră 3 Hectare 2012 Murfatlar cu 13.5% alcool, vinificată în sec, DOC-CMD Murfatlar. Ne întâmpină cu o culoare care-i trădează tinereţea, un roşu-rubiniu violet, uşor transparent (se vede fundul paharului). Nasul iniţial e dominat de o notă de grăjduleţ, curăţel ce-i drept, ceea ce-i dă o notă rustică. Dar am ştiut că o să ne povestească mai multe după câteva rotiri în pahar. Apar fructele roşii şi negre (cireşe, coacăze negre, afine). Mi s-a părut cumva atipic.

De abia când sorbi din el îşi arată calităţile adevărate – o structură exemplară, cu tanini bine înfipţi, uscaţi, dar nu agresivi, pentru că sunt ajutaţi de o aciditate excelentă. Foarte bună şi concentraţia – nu m-aş fi aşteptat judecând după culoare. După o vreme, şi servit lângă o mâncare ungurească, a apărut şi mult aşteptata prună! E clar că am fost noi prea nerăbdători – s-ar fi pretat o decantare de 30 de minute…

Am bănuiala că are şi ceva Cabernet în el. Oricum, toţi (câţiva prieteni iubitori de vin împreună cu mine) am fost plăcut impresionaţi de structura şi corpul său – mai ales că nu dădea semne de baricare, cel puţin nu una intruzivă. Vreo 20 de lei cred. 83-84 puncte

***

Ultima Fetească e de la Budureasca, recolta 2012, demisec de 14%. Ouch! Eticheta albă, de retail. Ce mi s-a părut şi mai curios e inscripţia DOC-CT. Cules târziu? WTF? Bine că nu e CIB – cules la înnobilarea boabelor!

OK, datele de mai sus anunţă un vin greu. Şi aşa a şi fost: culoare închisă, concentrată, cu reflexii roşii-vişinii. Nasul în schimb începe mai ciudat, cu note ierbale, ca mai apoi, după o scurtă aerisire în pahar, să etaleze note fructate din zona fructelor roşii şi negre – vişină coaptă / din vişinată, mure, coacăze negre. Miroase „dulce”! Gustul e foarte dens, destul de dulceag, însă nu e nici pe departe ceva prostioară supracoaptă, flabby. Da, se simte restul de zahăr, dar aciditatea îşi face binişor meseria, iar taninii moi, dar prezenţi acolo, îl fac băubil.

Nu e un vin pe care l-aş bea cu sticla, de fapt toţi am preferat vinul de la Murfatlar, că era mai cu zvâc. Cel de la Budureasca păcătuieşte la capitolul echilibru – prea mult zahăr, prea mult alcool. Mă întreb ce se întâmpla de-l culegeau la maturitate deplină şi nu târziu? 81 puncte pentru concentraţia extraordinară a fructului. 18 lei, parcă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s