Dorombor: un vin torcător care nu-i chiar sec

Când citeşti nem száraz (mot-a-mot „nu-i sec”) pe o etichetă de vin unguresc, parcă te aştepţi la ceva off-dry, adică nu chiar sec, ci demisec. Dar cum totul e la mişto cu eticheta asta, aşa e şi indicaţia nem száraz. De fapt e de-a dreptul demidulce.

Dar pentru că ambalajul e mai interesant decât vinul, am să mai insist pe marginea lui. Prima întrebare e ce-i cu mâţa (macska, hehe)? Habar n-am, dar ştiu că are treabă cu numele de Dorombor, care e un joc de cuvinte – dorombol însemnând „care toarce”, iar bor însemnând vin, prin urmare, „vin torcător”, aşa cum e tradus pe contraetichetă. Şi mai ciudat e că doromb în maghiară mai înseamnă şi drâmbă, deci mai poate fi înţeles şi ca vin-drâmbă. Psychedelic stuff, I tell you!

Acuma vinul în sine e un demidulce oarecare de Tokaj, produs de Dereszla Kft în 2012 din Furmint şi Sárgamuskotály (Muscat Blanc à Petits Grains) în proporţii egale. Culoare tânără, verzui, nas semiaromat, în stilul unei Grase de Cotnari demidulci, dar fără tenta amăruie de la mucegai. Pere, piersici, corcoduşe coapte, miere, busuioc. Tot tacâmul unui vin demidulce corect, relativ proaspăt. Zahărul rezidual loveşte direct, fără o aciditate pe măsură, noroc că-l mai salvează tenta migdalată de pe final şi corpul suplu.

Retronazal parcă devin mai greu, cu note de compot de piersici sau gutui, dar relativ simplu, monolitic. Am amintit atâtea arome în nas mai mult pentru că e un mix din toate, şi nu pentru că ar evolua sau ar fi stratificate în vreun fel.

E un vin simplu, plăcut, corect, care merge teribil de bine lângă un desert nu foarte dulce, cum ar fi un ştrudel cu mere, sau lângă nişte spaghetti aglio, olio e peperoncino, picante, aşa cum l-am băut eu. 80-81 puncte, 25 de lei, disponibil în România de pe Vinoteka.ro, site-ul unui amic.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s