Degustare de Braxa: berea artizanală orădeană

BraxaUn argentinian şi un român fac India Pale Ale la Oradea. Pare a fi începutul unui banc, şi totuşi, nu e. E pe bune. Sub denumirea de Braxa, băieţii chiar fac IPA, dar şi alte stiluri „exotice”, cum ar fi witbier, pale ale, stout sau barley wine. Şi le iese, vă spun! Sunt beri puternice, extractive, cu mult hamei şi cu un echilibru incredibil uneori.

Pentru a-şi prezenta creaţiile (asortimentul lor se schimbă după anotimp), cei de la Braxa organizează periodic diverse degustări. Degustarea despre care vă relatez aici a avut loc la Moszkva Cafe. În cadrul ei am avut ocazia să degust un witbier, 3 feluri de IPA, un pale ale şi un stout. Să le iau pe rând:

1. Grădina lu’ Hoe – este un witbier de 5.6% alcool, făcută în stilul Hoegaarden. Acuma aţi priceput şi gluma din nume. Berea te întâmpină cu un iz ierbal şi fructat, în stilul unei Feteşti Regale fermentate cu drojdii selecţionate. Mere, banane, drojdie, hamei verde, miere, citrice. Foarte gazoasă, amară, seacă, cu o aciditate ce-i dă prospeţime.

3IMG_7708

2. Multi A+3C IPA – un nume tehnic, dar uşor de descifrat. Iniţialele A şi C vin de la denumirea tipurilor de hamei folosit: Ahtanum, Citra, Columbus şi Chinook. Nu cred că e cazul să intru în detalii. Cum te-ai aştepta de la o IPA, berea are o aromă intensă de hamei şi este foarte amară. Culoare deschisă, tulbure, textură de vin spumant de calitate. Corp mediu-uşor, care vine cu o senzaţie dulceagă dar care se transformă rapid în ceva foarte amar pe finish. Aciditatea e moderată – sau cel puţin nu le face faţă corpului şi amărelii. 5.4% alcool.

3. Multi A+4C IPA – pe lângă varietăţile de hamei enumerate la berea anterioară, aici s-a folosit şi Cascade. O bere de 6.2%, cu un parfum mai intens şi mai dulceag – but make no mistake, se simte hameiul cel amar de la o poştă! Arome ameţitoare de portocală confiată, pepene galben, pere aromate şi struguri de Muscat. Grandioasă!

IMG_7724

4. Mono Cascade IPA – tare asemănătoare în nas cu cea de mai sus, de unde putem deduce că acest tip de hamei, Cascade, a avut o pondere destul de mare în acei 4C. Gust mai simplu, mai direct, cu aciditate mai mare. Se simt fructe dulceag-acrişoare şi citrice, berea nefiind atât de amară. 4.9% alcool.

IMG_7781

Mauricio explicându-mi ceva aspect tehnic – thus my frowning.

5. Vitrega Blondă Pale Ale – parfum diafan, de hamei verde, pâine şi citrice. Însă gustul e din alt registru – rar mi-a fost dat să beau o bere mai amară ca asta. De fapt, nu rar, niciodată. Şi aciditatea joasă nu ajută deloc. Fără supărare, am stors o ţâră de lămâie şi i-am dat şi lui Mauricio să guste. Într-adevăr, aşa fentată, devine mult mai bună, răcoritoare şi tonică – numai bună pentru o zi călduroasă de vară. Ah, v-am spus că are numai 3.7% alcool?

6. Vitrega Neagră Stout – o bere dintr-un complet alt registru faţă de cele de mai sus. De o culoare brună, tulbure, berea prezintă un parfum timid de citrice, toffee şi ierburi. Aromatic te zăpăceşte cu fructe uscate învelite în ciocolată, cafea, malţ prăjit – de fapt, gustul e incredibil de intens şi multifaţetat! Şi, contrar la ce te-ai aştepta având în vedere descriptorii folosiţi mai sus, aciditatea e foarte mare! 5.1% alcool.

Evenimente de genul acesta îţi pot schimba concepţia faţă de bere, şi în niciun caz nu trebuie ratate. De fapt, urmăriţi-i pe Facebook ca să aflaţi despre următoarea lor degustare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s