Lugana DOC 2012 – Bulgarini

Nu sunt sigur care e scopul final în a scrie despre un vin cumpărat de dincolo şi care foarte probabil se găseşte greu la noi.

Mda, Google search, şi iată că l-am găsit pe Marvin – chit că out of stock. Gata, m-am liniştit, se importă, deci review-ul meu nu va fi complet fără ecou!

Vinul e produs în Pozzolengo, provincia Brescia, Lombardia, de Azienda Agricola Bulgarini. Bun. Vinurile din nordul Italiei au de multe ori un raport calitate-preţ foarte bun.

Avem de-a face aparent cu un soi obscur, unul din sutele de soiuri italieneşti despre care n-am auzit niciodată: Turbiana.

De fapt, Turbiana, pe numele vechi Trebbiano di Lugana, ar putea fi totuna cu Verdicchio, sau cel puţin foarte apropiat. Pe Wikipedia e dat ca sinonim, însă în alte părţi aflu că lucurile-s mai complicate. Oh, doamne, hai să trecem la vinul în sine:

E un vin de un gălbui frumos, cu unele inflexiuni aurii.

Notele, fructate, sunt „moi” şi amintesc de piersici, caise şi lămâie coaptă. Fermentaţia s-a efectuat în oţel, dar are acea fineţe a unui vin baricat-batonat, cu o iluzie de vanilie. Gustul e destul de echilibrat, începând cu uşoare înţepături de la gazul rezidual, continuând cu o senzaţie de dulceaţă, şi se terminându-se uşor amărui (migdale – sâmburi de măr). Alcoolul, la doar 12.5%, nici nu se simte.

Aciditatea e un pic cam jos, dar unii preferă aşa. Postgust mediu cel puţin.

Îmi aduce aminte de un prosecco de calitate. Sunt curios cum s-ar fi prezentat acum un an, având în vedere calităţile „verzi” ale soiului (a se citi prospeţimea şi aciditatea mare), care nu sunt foarte prezente aici.

84 puncte.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s